Att betala räkningar behöver alla göra förr eller senare, men hur gör man? och vad händer om du inte kan betala?

Det enklaste sättet att betala sina räkningar är via en internetbank, och det är nästan så alla betalar sina räkningar nu för tiden.

Så du ska börja med och skriva in från vilket konto pengarna ska dras ifrån. Och det gör du genom att skriva in kontonumret. Sen skriver du in till vilket konto pengarna ska komma till och det gör du med hjälp av plus- eller bankgiro-numret. Fyll sedan i beloppet räkningen är på och du måste notera öre på räkningen står det 389,39 kr så är det inte 389 kr utan 389,39 kr. Sedan skriver du in överförings datumet, alltså vilket datum pengarna ska komma in till kontot. Det är viktigt att du håller dig till rätt datum så du inte får några extra kostnader. Sen skriver du in OCR-numret som står angivet längst ner på fakturan.

Och vad händer om man inte betalar sina räkningar? Först så får man en påminnelseavgift. Samma räkning fast en extra avgift. Betalar du inte den kommer du till inkasso och sen kommer du till kronofogden, och hamnar du där kommer du få en betalningsanmärkning som varar i 3 år. Du får då svårare att ta lån, köpa bostad, och få jobb. Om du har en räkning du inte kan betala ring dem du är skyldig och berätta läget så kanske dem kan hjälpa till istället. För en skuld växer snabbt & kan lätt bli stora summor.